sobota 30. augusta 2014

Typy postáv



Endomorf – človek zavalité postavy so sklonom k ukladaniu podkožného tuku. Silné a ťažké kosti. Ľahko naberá hmotnosť, má však problém s vyrysováním svalstva. Stravovanie býva problematické – vyhnite sa tučným jedlám. Bielkoviny získavajte z rybieho a hydinového mäsa a vajec. Jedzte pravidelne a niekoľkokrát (najmenej 6x) denne. Odporúčame aj iné pohybové aktivity ako cvičenie v posilňovni – bicykel, beh, plávanie, futbal, korčule – nebojte sa straty hmotnosti, väčšina pôjde na úkor tukov. Dodržujte pitný režim – minimálne 3 litre tekutín (bez cukrov) za deň. Trénujte intenzívne, krátke pauzy medzi sériami.

Mezomorf – od prírody svalnatá až atletická postava. Široké ramená, klenutý hrudník, úzky pás. Má prirodzenú veľkú silu. Svaly sú veľké a zároveň vyrysované. Predurčený pre kulturistiku. Tréning by mal byť čo najpestrejší a s občasnou zmenou cvikov, intenzity, záťažou – sledujte ako na Vás zmeny zaberajú. Pozor na pretrénovanie – máte k nemu sklony. Nebojte sa zaradiť deň voľna navyše. V strave sa nemusíte príliš obmedzovať, prevažovať by mali sacharidy. Bielkoviny nájdete ako v chudom mäse, tak aj v strukovinách. Správny pitný režim je samozrejmosťou 3 L za deň. Nepreháňajte to s aeróbnymi aktivitami (max. 3 x týždenne), úbytok hmotnosti by pri častejšej aeróbnej aktivite mohol ísť na úkor svalovej hmoty.

Ektomorf – dlhé a tenké kosti, plochý hrudník, úzke ramená, bez podkožného tuku, problém s naberaním hmotnosti, rýchly metabolizmus. Tréning by mal byť maximálny, ale krátky ( 60 minút ). Cvičte ťažké základné cviky zasahujúce hlboká svalové vlákna (Drepy, kliky, mrtvy ťah, hrazda...) Dlhšie pauzy medzi cvikmi. Necvičte izolované a rysovacie cviky. Každú partiu cvičte 1 x týždenne – nechajte svaly odpočívať, inak neporastú. Ak to je možné, vyhnite sa aeróbnym a vytrvalostným aktivitám. Spite viac ako 8 hodín. Asi sa nezaobídete bez kvalitných doplnkov výživy, napríklad – proteínové nápoje alebo Gainery.