štvrtok, 28. augusta 2014

Bielkoviny

Bielkoviny - v tele sa rozkladajú na aminokyseliny, ktoré sa dostavajú do krvy, buniek, tkanív a orgánov.

Slúžia na :
- budovanie svalovej hmoty
- regenerácia poškodených tkanív, svalov
- správna funkčnosť tela
- tvorba hormonov, zlepšenie imunity a mnoho iného

Živočíšne bielkoviny - vajíčka, mlieko, jogurt ( hlavne biely ), mäso, tvaroh, syry ...
Sú hodnotnejšie pre vyšší obsah aminokyselín, ale zároveň sa ťažšie spracúvajú v tele.

Pri mlieku a jogurtoch by som upozornil, že nizkotučné produkty nie sú prospešné. Odoberajú jednu z najdôležitejších mastných kyselín, ktorá napomáha i k odstráneniu tukových zásob.( info prevzaté od výživového odborníka Vlado Zlatoš ). Z toho vyplýva, že lepšie je si kúpiť plnotučné či polotučné výrobky.

Rastlinné bielkoviny - pečivo, sója, fazuľa, hrach, ryža, cestoviny, zemiaky, ovsené vločky ...
Menší obsah aminokyselín, lahšie straviteľné pre telo a obsahujú viac vitamínov a prospešných látok.
Sója sa v poslednom čase začína považovať skôr za nezdravú bielkovinu. Podla výskumov spôsobuje závažné ochorenia. Takže v jej prípade by sa mala vo vašom jedálničku vyskytovať v minimánom množstve.

Odporúčané množstvo bielkovín za deň je 1-1,5 g/ na kg váhy. Pri väčšom množstve, ktoré telo nespracuje si ukladá do tukových zásob. Pri nedostatočnom príjme bielkovín zas nastávajú rôzne komplikácie v zdraví i v úbytku svalovej hmoty.